Thursday, February 24, 2011

Keutamaan Surah Al Ikhlas (112)

سُوۡرَةُ الإخلاص
بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
قُلۡ هُوَ ٱللَّهُ أَحَدٌ (١) ٱللَّهُ ٱلصَّمَدُ (٢) لَمۡ يَلِدۡ وَلَمۡ يُولَدۡ (٣) وَلَمۡ يَكُن لَّهُ ۥ ڪُفُوًا أَحَدٌ (
٤)

Surah Al-Ikhlas
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani

Katakanlah (wahai Muhammad): (Tuhanku) ialah Allah Yang Maha Esa. (1) Allah Yang menjadi tumpuan sekalian makhluk untuk memohon sebarang hajat. (2) Dia tiada beranak dan Dia pula tidak diperanakkan (3) Dan tidak ada sesiapapun yang serupa denganNya. / (4) 

<b>Surah al Ikhlas « Doa dan Zikir</b>
Antara Beberapa Fadhilat Surah al-Ikhlas

Barangsiapa membaca surah ini 100 kali sebelum tidur, Allah SWT akan menghapuskan dosanya untuk 40 tahun.

Barang siapa membaca surah ini dalam shalat wajib, Allah SWT akan memberi kebaikan kepadanya di dunia dan akhirat, dan akan mengampuninya, kedua ibu bapa dan anak-anaknya.

Shalat

Hadis Rasulullah saw;

"Whoever recites surah al Ikhlas once has, in fact, recited one third of the Quran, so whoso recites it 3 times has, in fact, recited the whole Quran."Sunday, February 20, 2011

Seragam, selaras hukum ibadat haji
Abi Musa (dua dari kiri) menyampaikan cenderahati kepada Pemangku Penolong Pengarah Urusan Haji Kementerian Agama Negara Brunei Darussalam, Abdullah Muhammad selepas merasmikan Muzakarah Haji Peringkat Kebangsaan Ke-27 
di Georgetown, semalam.

GEORGETOWN: 2011/02/20
Penyeragaman dan penyelarasan hukum berkaitan ibadat haji amat perlu supaya tidak timbul keraguan kepada bakal jemaah, kata Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Tabung Haji (TH), Datuk Ismee Ismail.

Katanya, perkara lain yang penting ialah keperluan menapis serta mengesahkan sumber hukum berhubung pelaksanaan ibadat berkenaan.

“Pelaksanaan ibadat ini dengan ketiadaan ilmu akan menghalang jemaah daripada memperoleh haji mabrur,” katanya pada majlis perasmian muzakarah berkenaan oleh Pengerusi, TH Tan Sri Abi Musa Asa’ari Mohamad Nor mewakili Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom.
bharian.com.my

Visitors Map

Visitors Map

Total Pageviews

Star


c